Notenkaas1

 

Dat je van noten en zaden melkachtige drankjes kunt maken wist je waarschijnlijk al. Steeds meer supermarkten verkopen naast dierlijke melk en sojadrank ook amandel-, haver- of zelfs cashewnotendrink. Maar wist je dat je er ook heel goed kaas van kunt maken? Je kunt het zelf doen als je een goede keukenmachine hebt, maar er zijn er ook steeds meer zo te koop. De kaasjes van Fairly Cheesy zijn bijvoorbeeld allemaal gemaakt met noten en zaden als basis. Zo ook Veganella, een mozzarella-achtige kaas op basis van cashewnoten, die ik bij mijn plaatselijke Natuurwinkel tegenkwam. Met deze heerlijke kaas gaan we zometeen iets lekkers maken.

Traditionele kaas wordt gemaakt door aan dierlijke melk stremsel toe te voegen – een enzym dat meestal uit een kalvermaag wordt gewonnen – en vervolgens zout, zuursel en schimmels. Dat klinkt misschien niet lekker, maar toch zijn veel mensen verslaafd aan kaas. Letterlijk verslaafd. Het is voor velen een van de grootste hekelpunten als ze de overstap naar veganisme overwegen. Kaascravings – het sterke verlangen naar kaas – is een woord dat in het woordenboek van bijna iedere beginnende vegan voorkomt.

Dierlijke kaas is verslavend vanwege twee stofjes die van oorsprong in de melk zitten: het eiwit caseïne, en casomorfine. Ja echt, morfine. Een opiaat. In de natuur helpt deze stof waarschijnlijk om de band tussen moeder en jong te versterken, maar in een volwassen mensenlichaam werkt het het zelfde als de morfine die in ziekenhuizen als zware pijnstiller wordt ingezet, zij het ietsje minder duidelijk, maar toch. Zo veel kaas eten als Nederlanders gemiddeld doen (zo’n 50 gram per persoon per dag) kan wel degelijk klachten als bewustzijnsverlaging, vermoeidheid en zelfs depressie versterken.

Goed, terug naar de cashewkaas, die niet verslavend is maar daarom zeker niet minder lekker. Voor mij als vegan chef zijn er twee belangrijke kaasmakers, namelijk Miyoko Schinner uit de VS, die er ook het boek Artisan Vegan Cheese over schreef; en dichter bij huis Charlotte Vording van Fairly Cheesy (www.charlysallisfair.nl). Haar kaasjes zijn heerlijk om mee te koken. Wil je weten hoe ze haar producten maakt? Het NPO3-programma Groen Licht maakte voor een uitzending een korte reportage die hier terug is te zien: http://vara.nl/media/354893

En dan nu een lekker, eenvoudig bij- of voorgerechtje dat je kunt maken met Veganella.

Ingrediënten

  • 2 avocado’s
  • 1 rol Veganella Gerookt 200 gram
  • Sap van 1 citroen
  • 5 eetlepels fijngehakte koriander
  • peper
  • zout
  • 4 tacochips

Bereiding

  1. Snijd de avocado’s doormidden. Verwijder de pit en schep het vruchtvlees eruit. Bewaar de schillen!
  2. Prak het vruchtvlees met de Veganella en het citroensap tot lekkere brij.
  3. Breng op smaak met peper en zout en meng er 4 eetlepels koriander doorheen.
  4. Schep het mengsel terug in de avocadohelften en strijk glad met de achterkant van een vochtige lepel.
  5. Garneer met de overgebleven koriander en steek in iedere helft een tacochip.

Eet smakelijk!

Jantien

  • HOE DRINK JIJ JE KOFFIE HET LIEFST? +

    Een heerlijke robuuste koffie met schuimende melk nadat ik mijn yin yogales heb gegeven. Of ‘s avonds na het eten voordat ik mij klaar maak Lees verder
  • VEGAN WIJN EN ZOMERSE SANGRIA +

    Het lijkt erop dat we nog een aantal mooie warme dagen tegoed hebben van moeder Natuur. Laten we het over de ultieme zomerdrank, sangria, hebben! Lees verder
  • THE MEANING OF &JOY! +

    &JOY heeft voor ons allemaal een eigen betekenis, graag deel ik met jullie wat het voor mij op dit moment betekent en hoe ik het Lees verder
  • VAN CASHEW TOT KAAS +

      Dat je van noten en zaden melkachtige drankjes kunt maken wist je waarschijnlijk al. Steeds meer supermarkten verkopen naast dierlijke melk en sojadrank ook Lees verder
  • MASSEER JE HUID IN CONDITIE +

    Ik ben gevraagd een paar keer per jaar te bloggen over massage en aangezien ik daar, tot ergernis van mijn man (die mijn massages overigens Lees verder
  • HERFSTIGE FRITTATA +

      Frittata hebben we ontdekt op ons favoriete eiland Ibiza. Elke keer dat we naar het eiland gaan, logeren we bij Ava & Anil in Lees verder
  • &JOY THE LITTLE STEPS IN LIFE! +

    Image by Chris Marchant  Deze week nog zeiden we het weer tegen elkaar. Er hangen veranderingen in de lucht. In onze vriendenkring ontdekken wij steeds Lees verder
  • 1
  • 2